Så här dansar man linedance

Våga ta steget fram

Ja hur dansar man linedance? Det är inte så svårt egentligen för man lär sig en viss dansbeskrivning och sedan dansar man den igenom hela låten. Man börjar om där man har slutat så att säga.

Det hela börjar med att en koreograf sätter ihop en dans till en viss låt. I den dansbeskrivning har han skrivit upp vilka steg som ska dansas och i vilken ordning dessa steg kommer. Det står i beskrivningen hur många count du ska ta. Dessa count är lika med steg, så står det one count så är det ett steg. Står det three count är det tre steg med mera.

Stegen är döpta till olika namn som till exempel step, shuffle, coaster step, step turn, hook med flera. Dessa turer tillsammans med de antal count koreografen har satt upp bildar en dans. När man har gjort allt det som det står i beskrivningen så börjar man om och fortsätter så tills dansen tar slut.

Övning ger färdighet

Som tidigare nämnts så har man ett visst antal count i dansen. Det vanligaste är att man har 32 eller 64 count men det finns de med så många fler counts.

Det kan tänkas vara svårt att läsa av en dansbeskrivning men övning ger färdighet som det så vackert heter. Man lär sig mer och mer ju längre tid man håller på med linedance. Det är innan man får in vad alla steg heter som det kan vara lite svårt. Det positiva i linedance är att man egentligen inte kan dansa fel. Man dansar bara varianter. Kanske kommer du på en egen variant när du är uppe och dansar?!

Det kan tänkas vara lite svårare med varianter där man har så många fler count, men som vi skrev så lär man sig. Var aldrig rädd för att testa dig fram.