Kort historia om linedance

Linedance – Dansen du dansar ensam

Linedance är en dansstil som man dansar i olika kombinationer. Det spelar ingen roll om man är kille eller tjej och åldern har absolut ingen betydelse. Man behöver inga dyra utrustningar till linedance utan det räcker med ett par jeans, en skjorta eller en T-shirt och ett par skor med gummisula. Att ha sådana skor är bra för då glider man inte så lätt på golvet. Ska man tävla ser det dock ut lite annorlunda. Alla herrar måste ha cowboyhatt. Danserna de har till linedance är allt från country till hip hop.

Lite linedancehistoria

Linedance kom till i USA under 1800-talet men då var det mer som en pausgymnastik i de gruvdistrikt som fanns i USA under den tiden. Sedan utvecklades det hela och dansen kom till skördefesterna.

Under 1970-talet fick dansen en ny blommande start och det var på grund av John Travolta som var med i filmen Saturday night fever. Den har ni väl inte missat?! Det var först under 1990-talet som linedance kom till Sverige. Det bästa med dansen är att det finns grundsteg men de ändras till olika kombinationer i danserna. Man kan alltså köra samma steg till i stort sett nästan vilken musik som helst!

Den sociala dansen

Tänk er att ni kommer till en fest och det finns ingen att dansa med. Du går upp och börjar dansa linedance med dig själv. Resten stannar upp och ser på en stund, sedan ansluter de till dansen. Stilen smittar nämligen av sig. Man må vara ensam från start men man är ett helt gäng när dansen är slut.

Att dansa linedance till countrymusik får en att vilja dansa ännu mer. Det är en härlig takt i både dans och musik. Då man kan dansa linedance till olika danstyper gör det att man kan dansa precis när som helst.