Lite om den sociala dansen linedance

Med amerikanskt ursprung

Denna dans är lite speciell. Man dansar inte med någon samtidigt som man dansar med de andra dansarna. Man står på en linje allihop och sedan dansar man de steg som man har lärt sig. Alla dansar likadant.

Denna typ av dans föddes under 1970-talet. Man dansade då till countrymusik men idag kan man dansa dessa danser till vanlig dansmusik med om man vill. Danserna bygger på stegkombinationer och olika stegbeskrivningar. Det finns en hel olika danser till linedande. Omkring 60 000 är det på ett ungefär.

Linedanceundervisning

Idag är det lättare att lära sig än hur det var förr innan internet fanns. Idag kan man lära sig över nätet. Förr fick man läsa olika beskrivningar på stegen. Det finns även klubbar idag som lär ut linedance men förutom det finns det hemsidor som lär ut danserna. Linedance är en mycket social dans. Man dansar för att ha roligt och man har roligt med andra som själva brinner för dansen. Idag kan man tävla i linedance. Dansstilen är med i det svenska Danssportförbundet.

Det finns olika karaktärer

Linedance har olika danser som är av olika karaktär. Man har alltid grundstegen men de dansas på olika sätt i de olika danserna. När man tävlar har man sex karaktärer. Nedan får ni tre beskrivningar av de sex.

Smooth är som det låter väldigt mjuk. Man dansar med flyt.

I Lilt gör man små studsande steg.

Vid Rise & Fall dansar man till en härlig vals.

Har du dansat Linedance?

Är du intresserad av att dansa linedance eller tillhör du de som aldrig har testat att dansa denna underhållande dans? Då måste ni bara testa. Man blir glad av att dansa Linedance. Man är social och man har en underhållande stund. Det är bra för själen att röra på sig.