Dansstilar

I linedance finns det några stycken olika dansstilar. Det finns:

  • Smooth

I denna stil ska man dansa med släta och mjuka steg. Man ska så kallat smeka golvet. Denna stil är mycket härlig att dansa i.

  • Lilt

Gillar du mer sväng i sina steg så är denna dansstil något för dig. Man studsar lite lätt när man tar stegen och den är full av energi. Här har vi lite sväng av polka, swing och Jive.

  • Rise & Fall

Älskar man att dansa till en mjuk vals så ska man ta sig an denna dansstilen. Det är vackert att titta på när någon dansar Rise & Fall. Dansstilen är mycket mjuk och med vida rörelser.

  • Cuban

I denna dansstil ser man rörelser från mabo, cha cha och rumba. Det är mycket höfterna som arbetar i denna stil.

  • Funk

Här har vi en dans med mycket attityd.

  • Novelty

Här dansar man till modern musik. Lite mer sväng och mycket disco.

Alla kan vara med

Grundstegen är desamma i varje stil. Man kan alltså dansa samma dans till alla dessa olika dansstilar. I en del är det lite mjukare att dansa som till exempel Smoth och Rise & Fall. I Cuban, Lilt och Novelty till exempel är det lite mer fart och fläkt. Där flödar energin lite extra om man så säger.

Då man har grundstegen och är ute på disco och inte vill dansa med någon, eller om man helt enkelt vill få upp fler på dansgolvet så kan man börja dansa någon av dessa dansstilar. Linedance har förmågan att få upp fler människor på dansgolvet.

Det bästa med linedance är att alla kan vara med och dansa. Det är lätt att lära sig stegen. Oavsett vilket kön man har så är det bara att dansa på. Man står på en linje och dansar. Då man inte behöver en danspartner kan alla vara med, liten som stor, ung som gammal.